အားလုံးကုိယ္စိတ္နွစ္ျဖာရြွင္လန္းခ်မ္းေျမ႕ၾကပါေစ

Wednesday 25 January 2012

....................ေဆးဖက္ဝင္ ငွက္ေပ်ာသီး.....................





ငွက္ေပ်ာသီးကုိ က်ြန္ဳပ္တုိ ့သည္ သေရစာအျဖစ္ေသာ္လည္းေကာင္း၊အစာ စားျပီးအခ်ိဴတည္း
သည့္အေနျဖင့္ေသာ္လည္းေကာင္း ေန ့စဥ္စားသုံးေနၾကေပသည္။ သုိ ့ေသာ္ငွက္ေပ်ာသီးသည္
ေဆးဖက္ဝင္သည္ဟု သိရွိသူနည္းပါးေပလိမ့္မည္။ ဤေဆာင္းပါး ဖတ္ျပီးပါက သင္သည္
ငွက္ေပ်ာသီးကုိ ယခင္ကဲ့သုိ ့ သေရစာအေနျဖင့္သာ သေဘာထားေတာ့မည္မဟုတ္ေပ။
ငွက္ေပ်ာသီးတြင္ သဘာဝ အခ်ိဴဓာတ္ (သၾကားဓာတ္)သုံးမ်ိဳးပါဝင္သည္။၄ွင္းတုိ ့မွာ စူကရို့စ္
(Sucrose) ဖရပ္တုိ ့စ္ (Fructose)ႏွင့္ ဂလူးကုိ ့စ္ (Glucose)တုိ ့ျဖစ္ၾကလွ်က္ ဖုိင္ဘာေခၚ အမွ်င္
တို ့ျဖင့္ ေရာေႏွာပါဝင္ေနၾကသည္။ ငွက္ေပ်ာသီးသည္ ရုတ္ခ်ည္း အားအင္တိုးျမင့္သြားေစ၍ အား
အင္ကုိလည္း ၾကာရွည္ထိန္းထားနိဳင္စြမ္း ရွိေပသည္။
သုေတသန စမ္းသပ္ေတြ ့ရွိခ်က္မ်ားအရ ငွက္ေပ်ာသီးႏွစ္လုံးသည္ အားအင္မ်ားစြာလုိအပ္ေသာ
မိနစ္ကုိးဆယ္ၾကာ ေလ့က်င့္ခန္းကုိ မနားတမ္းလုပ္နိဳင္ေသာ အားအင္အျပည့္အဝ ေပးနိဳင္သည္ဟု
သက္ေသခုိင္လုံစြာ ျပနိဳင္ခဲ့ပါသည္။ ထုိ ့ေၾကာင့္ပင္လွ်င္ ကမၻာ့ထူးခ်ြန္ေသာအားကစားသမားမ်ား
အတြက္ ငွက္ေပ်ာသီးသည္ အသီးမ်ားထဲတြင္ နံပါတ္တစ္ အစာျဖစ္ေနသည္မွာမထူးဆန္းေတာ့ေပ။
ငွက္ေပ်ာသီးသည္ က်ြန္ဳပ္တုိ ့ကုိ အားအင္ျပည့္ဝေစလ်ွက္က်န္းမာသန္စြမ္းေစရန္ အေထာက္အကူ
ျပဳ ရုံသာမက မဖ်ားမနာေစရန္လည္း တားဆီးကာကြယ္ေပးသည္။ဖ်ားနာေနပါကလည္းထုိဖ်ားနာ
ျခင္းမွေပ်ာက္ကင္းေစျခင္းစေသာ အက်ိဴးထူးမ်ားကုိ ရရွိေစသည္။ထုိ ့ေၾကာင့္ က်ြန္ဳပ္တုိ ့၏ ေန့စဥ္
စားသုံးသင့္ေသာ အစားအစာမ်ား တြင္ ျဖည့္စြက္ စားသုံးသင့္ေသာ အသီးတစ္မ်ိဴး လည္းျဖစ္
ေပသည္။ငွက္ေပ်ားသီးသည္ အထက္ပါ ေကာင္းက်ိဴးမ်ားအျပင္ ေအာက္ပါေရာဂါမ်ားအတြက္
လည္းေကာင္းမြန္ေၾကာင္း ေလ့လာသိရွိရသည္။

(၁) စိတ္က်ေရာဂါ-
မၾကာေသးမွီကစိတ္က်ေရာဂါဖိစီးေနေသာ ေရာဂါရွင္မ်ားအား ေလ့လာေတြ ့ရွွိခ်က္အရ စိတ္က်
ေရာဂါ ခံစားေနရေသာ ေရာဂါရွင္အမ်ားအျပားပင္ ငွက္ေပ်ာသီးစားသုံးျပီးပါက စိတ္အေျခအေနအလြန္ေကာင္းမြန္လာသည္ကုိ ေတြ ့ရွိရသည္။ ငွက္ေပ်ာသီးတြင္ Typtophan
ေခၚ ပရိုတိန္းဓာတ္တစ္မ်ိဴး ပါဝင္လွ်က္ ထုိဓာတ္သည္ လူ၏ခႏၶာကုိယ္ကုိ ွSerotonin အျဖစ္ ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲလုိက္ေပသည္။ တစ္နည္းဆုိရေသာ္ လူ၏စိတ္တြင္ ရႊင္လန္းေပါ့ပါးသြားေစလွ်က္
စိတ္အေျခအေန ပုိမုိေကာင္းမြန္လာေစကာ စိတ္ေပ်ာ္ရႊင္မွဳ့ကုိ ဖန္တီးေပးေလသည္။ထုိ ့ေၾကာင့္
ပင္လွ်င္ အခ်ိဳ့က "ေသာက္ေဆးမ်ားကုိ ေဘးဖယ္ထားပါ၊ငွက္ေပ်ာသီးမွန္မွန္စားပါ၊"ဟုပင္ အဆုိ
ျပဳၾကေလသည္။ ငွက္ေပ်ာသီးတြင္ပါဝင္ေသာ ဗုိက္တာမင္ (B)သည္ ေသြးထဲတြင္ပါဝင္ေသာ
အခ်ိဴဓာတ္ပါဝင္မွဳ့နွဳန္းကုိ ထိန္းေပးထားပါသည္။

(၂) ေသြးအားနည္းျခင္း-
ငွက္ေပ်ာသီးသည္ သံဓာတ္မ်ားစြာပါဝင္သည္။ ေသြးထဲတြင္ ေဟမုိဂလုိဘင္ Gaemoglobin
ျဖစ္ေပၚလာေအာင္ လုံ့ေဆာ္ေပးလွ်က္ ေသြးအားနည္းေရာဂါ မျဖစ္ပြားေအာင္ ကူညီေပးပါသည္။

(၃) ေသြးတုိးေရာဂါျဖစ္ျခင္း-
ျပိုင္ဘယ္ကင္းေသာ အပူပုိင္းေဒသထြက္ အသီးတစ္မ်ိဴးျဖစ္ေသာ ငွက္ေပ်ာသီးတြင္ ပုိတက္စီ
ယမ္ဓာတ္မ်ား စြာပါဝင္သည္။ ဆားဓာတ္နည္းပါးသျဖင့္ ေသြးတုိးေရာဂါသမားမ်ားအတြက္ အစာ
ေကာင္းတစ္ခု ျဖစ္ေလသည္။မည္မွ်ေကာင္းသနည္းဟူမူ အေမရိကန္အစားအစာႏွင့္ ေဆးဝါးထိန္း
ခ်ဳပ္ေရးအဖဲြ ့က ငွက္ေပ်ာပင္မ်ား စုိက္ပ်ိဴးေစရန္ အားေပးလွဳ့ံေဆာ္၍ ငွက္ေပ်ာသီးစားသုံးျခင္းျဖင့္
ေသြးတုိးေရာဂါ ျဖစ္ပြားရန္ႏွင့္ ေလျဖတ္ေရာဂါ ျဖစ္ပြားေစရန္နဳန္း နည္းပါးလာေၾကာင္း တရားဝင္
ေျပာဆုိေနၾကေပျပီ။

(၄) ဦးေႏွာက္စြမ္းအား-
အေမရိကန္ျပည္ ၊ မစ္ဘယ္တက္(စ္) ေဒသရွိ ကင္(မ္)ေဒသရွိ ကင္(မ္)ဟင္(မ္)ေက်ာင္း၌ ေက်ာင္း
သား ၂၀၀-တုိ ့ကုိ စာသင္ႏွစ္တႏွစ္လုံး နံနက္စာစားခ်ိန္တစ္ခါ ၊နံနက္ပုိင္းအတန္းနားခ်ိန္တစ္ခါ၊ေန ့
လယ္စာစားခ်ိန္တစ္ခါ၊ သုံးခါတိတိ ၄ွင္းတုိ ့၏ ဦးေႏွာက္စြမ္းအား ျမင့္မားေစရန္ ၄ွက္ေပ်ာသီးစားေစ
ခဲ့ပါသည္။ထုိသုေတသနျပဳ ခ်က္ ေလ့လာခ်က္အရ ပုိတက္စီယမ္ဓာတ္ ျပည့္ဝေနေသာ ငွက္ေပ်ာသီး
သည္ စာသင္သားတုိ ့အား စာသင္ၾကားရာတြင္ ဦးေႏွာက္နိဴးၾကားမွဳ့ ၌ အေထာက္အကူျပဳေၾကာင္း
ေတြ ့ရွိရပါသည္။

(၅) ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း=
အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာပါဝင္သျဖင့္ ငွက္ေပ်ာသီးသည္ ဝမ္းဗိုက္အတြင္း အစာေၾကလြယ္ျပီး ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း
မွလည္း ကာကြယ္ေပးေၾကာင္း ၊ ဝမ္းနဳပ္ေဆးစာသုံးေနရေသာ အေျခအေနမွလည္း ကာကြယ္ေပး
ေၾကာင္းေတြရွိရသည္။

(၆) အရက္နာက်ျခင္း-
အရက္နာက်ျခင္းကုိ အျမန္ဆုံး ေပ်ာက္ကင္းေစနိဳင္ေသာ နည္းလမ္းတစ္ခုမွာ ငွက္ေပ်ာသီးကုိ နြားနိဳ့
ႏွင့္ ေဖ်ာ္ရည္ ျပဳလုပ္၍ ပ်ားရည္ျဖင့္ အခ်ိဴဓာတ္ကဲကာ ေသာက္သုံးျခင္းျဖစ္သည္။ ငွက္ေပ်ာသီးသည္
ဝမ္းတြင္း မီးကုိ ေအးျငိမ္းေစလွ်က္ ပ်ားရည္၏အကူအညီျဖင့္ ကုန္ခန္းသြားေသာ ေသြးအခ်ိဴဓာတ္ကုိ
္္တုိးျမွင့္ေစပါသည္။ နြားနိဳ့သည္ ခႏၶာကုိယ္အတြင္းရွိ ေရဓာတ္ပါဝင္မွဳ့ကုိ ျပန္လည္ျပဳျပင္ေပးလွ်က္
ေဝဒနာကုိ သက္သာေစပါသည္။

(၇) ရင္ပူရင္ဆာျဖစ္ျခင္း-
ငွက္ေပ်ာသီးတြင္ လူ၏ခႏၶာကုိယ္ကုိ အက်ိဴးျပဳေသာ သဘာဝ Antacid ဓာတ္ပါဝင္သည္။ထုိ ့ေၾကာင့္
သင္သည္ ရင္ပူရင္ဆာျဖစ္ျခင္းေဝဒနာ ခံစားေနရပါက သက္သာေစရန္ ငွက္ေပ်ာသီးကုိစားသုံးသင့္
သည္။

(၈) ကုိယ္ဝန္ေဆာင္စ မူးေဝေအာ့အန္ျခင္း-
ကုိယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္မ်ားတြင္ ကုိယ္ဝန္ေဆာင္စ အခ်ိန္၌ မူးေဝေအာ့အန္မွဳ့ျဖစ္ပြားတတ္ၾကသည္။
ထုိအခ်ိန္အခါမ်ိဴးတြင္ ငွက္ေပ်ာသီးစားသုံးလွ်င္ ခႏၶာကုိယ္တြင္းရွိ အခ်ိဴဓာတ္တုိးပြားေစလွ်က္ မူေဝ
ေအာ့အံ ျခင္းကုိ ေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။

(၉) ျခင္ကုိက္ျခင္း-
ျခင္ကုိက္ခံရေသာအခါ ပရုပ္ဆီ(သုိ ့) ျခင္ကုိက္ပ်ာက္ လိမ္းေဆးကုိ ရွာေဖြလိမ္းမည့္အစား ငွက္ေပ်ာ
သီးအတြင္းပုိင္းရွိ အမွ်င္မ်ားနွင့္ ျခင္ကုိက္ခံရေသာေနရာကုိ ပြတ္ၾကည့္ပါ။ လူအမ်ားအျပားပင္ အံ့ၾသ
ဖြယ္ေကာင္းေလာက္ေအာင္ ျခင္ကုိက္ခံရ၍ ယားယံျခင္း ၊အသားေရာင္ရမ္းလာျခင္းမ်ား ေလွ်ာ့ပါးေစ
ေၾကာင္းေတြ ့ရွိရပါသည္။

(၁၀) အာရုံေၾကာ-
ငွက္ေပ်ာသီးတြင္ဗိုက္တာမင္ဘီဓာတ္ မ်ားျပားစြာပါဝင္ေသာေၾကာင့္ အားရုံေၾကာဖဲြ ့စည္းမွဳ့ကုိ ေကာင္းမြန္ေအာင္ အေထာက္အကူျပဳပါသည္။

(၁၁) အလုပ္တာဝန္ဖိစီးမွဳ့-
ၾသစၾတီးယားျပည္ရွိ စိတ္ပညာအသင္းတစ္ခုမွ အလုပ္ဖိစီးေသာသူမ်ားအေပၚတြင္ ေလ့လာစမ္းသပ္
မွဳ့အရ အလုပ္တာဝန္ဖိစီးသူမ်ားသည္ ေခ်ာကလက္ႏွင့္ အျခယး မာၾကြပ္ေသာ အစားအစာမ်ားကုိ
စိတ္သက္သာမွဳ့ ရေစရန္ စားသုံးၾကေၾကာင္း၊ ေဆးရုံတက္ေနရေသာ လူနာ ၅၀၀၀-အားေလ့လာၾကည့္
ပါကလည္း ၄ွင္းတုိ ့မွာ အဝလြန္ေနၾကျပီး အလုပ္တာဝန္မ်ားျပားေသာ စိတ္ရွဳပ္စရာ လုပ္ငန္းမ်ားတြင္ လုပ္ကုိင္ေနၾကသူမ်ားျဖစ္ေၾကာင္း ေတြ ့ရွိရသည္။ ထုိေလ့လာေတြ ့ရွိခ်က္စာတမ္းတြင္ လူကုိဝေစတတ္
ေသာ အစားအစာမ်ား ၊ငမ္းငမ္းတက္မစားမိေစရန္ ၊က်ြႏုပ္တုိ့သည္ မိမိတုိ ့၏ေသြးခ်ိဳနဳန္းကုိ အျမဲတမ္း ထိန္းသိမ္းသည့္အေနႏွင့္ ကာဗုိဟုိက္ဒရိတ္ဓာတ္ပါေသာအစာမ်ားကုိႏွစ္နာရီၾကာတစ္ခါအဆာေျပစား
သုံးၾကရန္ သင့္ေၾကာင္းေဖာ္ျပထားပါသည္။

(၁၂) မက္ခရုနာ-
ငွက္ေပ်ာသီးကုိ အူသိမ္ အူငယ္မ်ားတြင္ ျဖစ္ပြားတတ္ေသာ ေရာဂါမ်ားအတြက္ ၄ွင္း၏အသားေပ်ာ့
ေျပာင္းမွဳ့ ၊နူးည့ံမွဳ့တုိ ့ေၾကာင့္ ဓာတ္စာအျဖစ္လည္း အသုံးျပဳနိဳင္သည္။ဤအသီးတစ္မ်ိဴးတည္းသာ
အသီးစိမ္းအေနႏွင့္ ကရီကထမမ်ားဘဲ နာတာရွည္ေရာဂါမ်ားအတြက္ပါ စားသုံးနိဳင္ေသာ အသီး
ျဖစ္ပါသည္။ ဤအသီးသည္ အက္ဆစ္ဓာတ္လြန္ကဲမွဳ့ကုိ သမေအာင္ျပဳလုပ္ေပးလွ်က္ ယားယံမွဳ့
ေလွ်ာ့ပါးေစရန္ အူတြင္းနံရံမ်ားကုိ အေျမွးပါးသဖြယ္ ဖုံးအုပ္ေပးသည္။

(၁၃) ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္း-
ေဆးလိပ္ျဖတ္ေနသူမ်ားအတြက္ လည္း ငွက္ေပ်ာသီးသည္ အကူအညီေပးသည္။ ထုိအသီးတြင္ပါ
ဝင္ေသာ B6 ၊B12 ၊ ပုိတက္စီယမ္ ၊ မက္ကနက္စီယမ္ဓာတ္ မ်ားသည္ ၊ကုိယ္ခႏၶာထဲမွ နီကုိတင္း
ဓာတ္မ်ား ဆုပတ္ယုတ္သြားေအာင္ ျပဳလုပ္၍ ေပးသည္။ ဆုိးက်ိဴးမ်ားမွကာကြယ္ေပးသည္။

(၁၄) စိတ္ဖိစီးမွဳ့-
ႏွလုံးခုန္နွဳန္းပုံမွန္ျဖစ္ေစရန္ အေထာက္အကူျပဳေသာ ဓာတ္မ်ားတြင္ ပုိတက္စီယာမ္သည္ အေရးပါ
ေသာ ဓာတ္တစ္ခုျဖစ္သည္။ ၄ွင္းသည္လူ၏ဦးေႏွာက္ပုိင္းသုိ ့ ေအာက္စီဂ်င္ဓာတ္ေပးပုိ ့လွ်က္ ခႏၶာ
ကုိယ္၏ ေရအခ်ိဴးအစားကုိလည္း ပုံမွန္ျဖစ္ေအာင္ ညွိေပးသည္။ စိတ္ဖိစီးမွဳ့ျဖစ္ေပၚလာေသာအခါ
က်ြနဳပ္တုိ ့၏ခႏၶာကုိယ္အတြင္း ဓာတုႏွင့္ဇီဝျဖစ္စဥ္နွဳန္းျမင့္တက္လာျပီး ပုိတက္စီယမ္အခ်ိဴးအစား
လည္း ေလွ်ာ့ပါးသြားေလသည္။ ထုိအခ်ိန္အခါမ်ိဴးတြင္ ပုိတက္စီယမ္ဓာတ္ အမ်ားအျပားပါဝင္ေသာ
ငွက္ေပ်ာသီးစားသုံးျခင္းျဖင့္ စိတ္ဖိစီးမွဳ့ သက္သာရာရေစပါသည္။

(၁၅) ေလျဖတ္ျခင္း-
အဂၤလန္၊ျပင္သစ္ေဆးပညာဂ်ာနယ္၏ သုေတသနျပဳခ်က္အရ ငွက္ေပ်ာသီးကုိ ဓာတ္စာအျဖစ္
အျမဲစားသုံးသူသည္ ေလျဖတ္ျခင္းေၾကာင့္ ေသရသည့္အျဖစ္မွ ရာခုိင္နွဳန္း၄၀%ထိ ေလ်ွာ့က်သြား
ေစသည္ဟု ေဖာ္ျပထားသည္။

(၁၆) ၾကြက္နိဳ့ျဖစ္ျခင္း-
ၾကြက္နိဳ့(သုိ ့မဟုတ္)အသားမာေပါက္ျခင္းတုိ ့တြင္ ငွက္ေပ်ာသီးအခြန္အတြင္းမွ အမ်ွင္မ်ားကုိ ၄ွင္း
ၾကြက္နိဳ့အေပၚ ဖုံးအုပ္ထားျခင္းျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္းေစနိဳင္သည္။ ထုိသုိ ့ျပဳလုပ္ရာ၌ အခြံ၏အဝါပုိင္း
ကုိျပင္ပတြင္ထား၍ အတြင္းပုိင္းအမွင္မ်ားကုိ ပလာစတာျဖင့္ေသာ္လည္းေကာင္း ၊ခြဲစိတ္ခန္းသုံး
တိတ္စျဖင့္ေသာ္လည္းေကာင္း၊ေသခ်ာစြာကပ္ထားသင့္ပါသည္။
ထုိ ့ေၾကာင့္ ငွက္ေပ်ာသီးသည္ ေရာဂါအေတာ္မ်ားမ်ားအတြက္ ေပ်ာက္ကင္းေစသည့္ သဘာဝ
ေဆးတစ္ခုျဖစ္ေၾကာင္း ေတြ ့ရွိရေပမည္။ ငွက္ေပ်ာသီးတစ္လုံးႏွင့္ ပန္းသီးတစ္လုံးနိဳင္းယွဥ္ၾကည့္
လွ်င္၊ ငွက္ေပ်ာသီးသည္ ပန္းသီးထက္ ပရုိတိန္း ဓာတ္ တြင္ ၄-ဆ၊ကာဗိုဟုိက္ဒရိတ္ ဓာတ္ တြင္
၂-ဆ ၊ေဖာ့(စ္)ဖရပ္(စ္)ဓာတ္တြင္ ၃-ဆ၊အျခားဗိုက္တာမင္ ေအ-ႏွင့္ သတၳဳဓာတ္မ်ားတြင္ ၂-ဆ မ်ားျပားေၾကာင္း၊ေတြ့ရွိရပါသည္။ထုိ့ျပင္ပုိတက္စီယမ္ဓာတ္မ်ားျပားစြာပါဝင္သျဖင့္အလြန္စားသုံး
ရန္ေကာင္းေသာ အစားအစာ တစ္ခုလည္းျဖစ္ပါသည္။ဤအတြက္ပင္လွ်င္ယခင္က အဆုိရွိခဲ့ဖူး
ေသာ " ပန္းသီးတစ္လုံးေန ့စဥ္စားသုံးပါက ဆရာဝန္ႏွင့္ေဝးေအာင္ ေနနိဳင္မည္" အစား "ငွက္
ေပ်ာသီးတစ္လုံး ေန ့စဥ္စားသုံးပါက ဆရာဝန္ႏွင့္ ေဝးေအာင္ေနနိဳင္မည္ "ဟု ျပင္ဆင္ရန္ အခ်ိန္
သင့္ပါျပီဟု ဆႏၵျပဳပါက မွားလိမ့္မည္ မထင္ပါေပ။..........(Dr.Thein)

အကုိး။ ။ Bananas... This is very interesting.





















No comments:

Post a Comment